Verkorte BKR-registratie

verkorte BKR registratie

‘Van 5 jaar naar 6 maanden.’

Per januari 2023 zullen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam (de G4 Steden) de BKR-meldingen van inwoners die uit de schulden zijn gekomen komen sneller verdwijnen, namelijk van 5 jaar naar 6 maanden. De gemeenten zien deze verandering tevens als signaal dat er landelijk betere afspraken gemaakt moeten worden.

Voorheen stonden mensen na afronding van een schuldhulpverleningstraject nog ruim 5 jaar geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit wordt teruggebracht naar zes maanden.

Lange BKR-registratie is een molensteen voor inwoners

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht meldt: “Gemeentes hebben nu al de bevoegdheid om inwoners uit het BKR-register te verwijderen als ze dat proportioneel vinden. “Vanaf nu wordt een betreffende persoon die zich bij de gemeente meldt handmatig uit het Register gehaald, maar het zou natuurlijk effectiever zijn als BKR dit na zes maanden zelf automatisch zou doen.”

5 jaar BKR-registratie belemmert hypotheek of lening aanvraag

Een BKR-registratie geeft beperkingen, bijvoorbeeld als mensen een telefoonabonnement met telefoon willen afsluiten, als ze als ondernemer een investering willen doen, of een huis willen huren of kopen. Dit komt omdat banken de BKR-registratiestatus van hun klanten controleren voordat zij een lening of hypotheek toekennen.

Herhaling van gedrag na schuldhulptraject?

BKR-directeur Van den Bosch ziet zelf wel het belang van de termijn van vijf jaar. “Als een klant bij een bank komt voor een lening of hypotheek, is de bank wettelijk verplicht om klantonderzoek te doen”, benadrukt hij. “Kan een bank dat beter doen als ze alle informatie heeft of als er een deel mist?” Tevens vreest de directeur dat er meer mensen terugvallen in de schulden als de registratie wordt ingekort. “We zien al dat dit gebeurt nu de registratie wordt beëindigd na vijf jaar. Als die periode nog korter wordt, hebben we veel minder zicht op deze mensen.”‍

Echter is de woordvoerder van de gemeente Utrecht het daar sterk mee oneens: “Als mensen hun schuldhulpverleningstraject succesvol hebben afgerond, en nog steeds nazorg krijgen, waarom zou een registratie dan nog vijf jaar aan je moeten kleven?”

Relevante artikelen