Schuldhulpverlening

Samen naar een schuldenvrije toekomst

Schuldhulpverlening op maat

De bewindvoerders van TK Bewindvoering zorgen voor het stabiliseren van jouw inkomsten en uitgaven. Dit doen we door jouw financiën over te nemen en vaste lasten te betalen. Wij verzorgen vanaf dat moment de betaling van al je vaste lasten en boeken wekelijks een vast bedrag over naar je rekening. Dit noemen we leefgeld, hier zitten voorwaarden aan verbonden. Het is niet toegestaan om zonder toestemming van je bewindvoerder iets te kopen of te verkopen. Het leefgeld is bedoeld voor dagelijkse benodigdheden. Hiermee kun je bijvoorbeeld naar de kapper of boodschappen doen. Zo worden er geen nieuwe schulden gemaakt.

Ook melden we je aan voor het schuldhulpverleningstraject: het minnelijke (MSNP) of het wettelijke (WSNP) en staan je bij gedurende deze gehele periode. Wanneer je aan het einde van de looptijd aan alle verplichtingen hebt voldaan, word je door de rechtbank officieel schuldenvrij verklaard.

Voor hulpverleners

Ben jij hulpverlener en wil je jouw cliënt nu of in de toekomst bij ons aanmelden voor bewindvoering, mentorschap of curatele? Meld jouw cliënt via dit formulier versneld aan of neem contact op met onze medewerkers via [email protected]

Vraag schuldhulpverlening aan

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen direct contact met je op om jouw aanvraag te behandelen. Hulpverlener? Download hier de formulieren

Veelgestelde vragen over schuldhulpverlening

In een schuldhulpverleningstraject zijn twee mogelijkheden: het minnelijke (msnp) en het wettelijke (wsnp) traject. Bij het minnelijke traject wordt een aflossingsbedrag voorgesteld aan alle schuldeisers, meestal over een periode van 36 maanden. Het bedrag dat hierna nog niet is afgelost, wordt kwijtgescholden. Dit noemen we ‘tegen finale kwijting’. Dat betekent dat de schuldeiser na deze periode geen aanspraak meer mag doen op de resterende schuld.

Het kan voorkomen dat niet alle schuldeisers hiermee akkoord gaan. Er wordt dan door TK Bewindvoering een verzoek ingediend bij de rechtbank om een dwangakkoord af te geven. Wanneer dit niet wordt goedgekeurd, vragen we het WSNP traject aan. Jouw WSNP bewindvoerder zal erop toezien dat je gedurende de looptijd van gemiddeld 36 tot 60 maanden aan alle eisen en verplichtingen voldoet. Wanneer je aan het einde van de looptijd aan alle verplichtingen hebt voldaan, word je door de rechtbank officieel schuldenvrij verklaard.

Het termijn van de schuldhulpverlening is bijna altijd 3 jaar. Ook kan de termijn eventueel verlengd worden, maar in de wet is vastgelegd dat de termijn niet meer dan 5 jaar is.

Voordat een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling ingediend kan worden, moet er eerst een schuldhulpverleningstraject worden aangevraagd en opgestart. Schuldhulpverlening kan worden aangevraagd bij de Gemeente of de Kredietbank. Dit is een verplichting vanuit de Faillissementswet. Mocht deze stap worden overgeslagen, dan wordt een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling niet-ontvankelijk verklaard.

Schuldhulpverlening vraag je aan bij de gemeente. Sta je al onder bewind bij TK Bewindvoering? Dan zal jouw bewindvoerder de aanvraag voor schuldhulpverlening voor je verzorgen.

Het MSNP traject duurt ongeveer een jaar en is bedoeld voor mensen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Je wordt begeleid door een schuldhulpverlener en lost intussen je schulden af. Tijdens het MSNP traject leer je omgaan met geld, budgetten maken en schulden beheersen. Daarna ben je schuldenvrij. Je kunt contact opnemen met TK Bewindvoering om te kijken of je in aanmerking komt voor het MSNP traject.

Tijdens het WSNP traject los je met behulp van een gemeentelijke of sociale dienst je schulden af. Het WSNP traject is een tweede stap na het MSNP traject en een eventueel dwangakkoord. Het WSNP traject wordt opgestart als het MSNP niet tot stand is gekomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer grote schuldeisers niet akkoord zijn gegaan met het aflossingsvoorstel.

Bij de Rechtbank vraag je een WSNP traject aan. Wanneer de Rechter bepaalt dat je hiervoor in aanmerking komt, zullen de schuldeisers die niet akkoord zijn gegaan in het MSNP traject verplicht moeten meewerken.

Het WSNP traject duurt ongeveer drie tot 5 jaar. Na afloop van het WSNP traject ben je weer zelf verantwoordelijk voor je financiën.

Schuldhulpverlening helpt bij het oplossen van schuldproblemen. Tijdens het schuldhulpverleningstraject helpen we je bij het zoeken van een oplossing voor de schulden en nemen we maatregelen om nieuwe schulden te voorkomen. Met als doel om uiteindelijk financieel stabiel door het leven te kunnen gaan.

TK Bewindvoering is gespecialiseerd in schuldhulpverlening en kan je helpen bij het schuldhulpverleningstraject. Wij beoordelen samen met jou de schuldsituatie en zoeken dan naar een passende schuldoplossing. We nemen contact op met de schuldeisers om te onderhandelen over schuldaflossing of schuldsanering. We geven ook budgetadvies, zodat je in de toekomst je financiën beter kunt beheren.

Met schuldhulpverlening van TK Bewindvoering krijg je weer grip op je schulden en financiën. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe schuldhulpverlening jou kan helpen. Onze schuldhulpverleners staan voor je klaar en beantwoorden graag al je vragen.

Onze diensten

Wat kunnen we voor jou betekenen?

over bewindvoering
Bewindvoering

Nadat de Rechtbank ons heeft benoemd tot jouw bewindvoerder, nemen wij de zorg en verantwoordelijkheden voor jouw financiën van je over.

onder bewind staan
Budgetbeheer

Is de maatregel Bewindvoering te zwaar? Dan kunnen we je ook helpen door alleen budgetbeheer uit te voeren.

Aanmeldformulier
Download formulieren

Aanvraagformulier of andere formulieren nodig? Je vindt ze hier.