Wat is bewindvoering? Hoe werkt het?

Wat is bewindvoering en hoe werkt het precies?

Heb je ooit een professional nodig gehad om bepaalde zaken in jouw persoonlijke of financiële leven te behartigen? Als dat zo is, dan heb je waarschijnlijk al kennisgemaakt met de wereld van bewindvoering. Maar wat is bewindvoering precies en hoe werkt het? In dit artikel gaan we dieper in op wat bewindvoering precies inhoudt, welke voordelen het heeft en hoe je een geschikte bewindvoerder kunt vinden.

 

Wat houdt bewindvoering in?

Bewindvoering is een regeling waarbij een bewindvoerder, meestal een professionele advocaat, accountant of financieel adviseur, de financiële zaken overneemt van een persoon die daar zelf niet meer toe in staat is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dementie, verslaving of een lichamelijke of verstandelijke beperking. De rechtspersoon die bewindvoering uitvoert, wordt ook wel de bewindvoerder genoemd.

De bewindvoerder is een persoon met veel verantwoordelijkheden en moet toegankelijk zijn voor zowel de cliënt als personen die in contact staan met hem. Deze persoon is verantwoordelijk voor het beheer van geldzaken van de cliënt. Daarnaast helpt de bewindvoerder ook bij het ontwikkelen van een budgetplan, het uitwerken van een financieel plan, het uitvoeren van betalingen en meer.

 

Soorten bewindvoering

Er zijn verschillende vormen van bewindvoering waaruit de bewindvoerder en zijn familie kunnen kiezen.

Zo is er beschermingsbewind, dat wordt uitgesproken door de kantonrechter en waarbij de bewindvoerder het beheer voert over het gehele vermogen.

Budgetbeheer is een andere vorm van bewindvoering waarbij de bewindvoerder aanvullende verantwoordelijkheden heeft. Het doel van budgetbeheer is om de financiële middelen die aan de bewindvoerder zijn toegewezen, te controleren en te beheren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij schuldhulpverlening.

 

Doel van bewindvorming

Maar wat is precies het doel van bewindvoering? Het doel is om de financiële zaken van een persoon weer op orde te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij schulden, maar ook bij situaties waarin er sprake is van verslaving of psychische problemen. Bewindvoering is bij zulke lastige situaties dan de juiste oplossing om de financiële rust te herstellen en de persoon in kwestie weer (meer) controle te geven over zijn of haar financiële situatie.

 

Taken van een bewindvoerder

Het is de taak van de bewindvoerder om alle geldzaken van een persoon die onder bewind is gesteld, te regelen. De financiën van de cliënt dienen zo goed mogelijk te worden beheerd en een rechter controleert hierop.
De taken van een bewindvoerder zijn onder andere:

 • Opstellen van een budgetplan
 • Uitvoeren van betalingen volgens het opgestelde budgetplan
 • Aanvragen van toeslagen en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen
 • Verzorgen van de belastingaangifte (box 1)
 • Aanvragen van beschermingsbewind
 • Aanvragen van bijzondere bijstand voor de kosten van bewindvoering
 • Opstellen van een boedelbeschrijving 4 maanden na de start van het bewind
 • Jaarlijks afleggen van rekening en verantwoording bij de kantonrechter

 

Budgetplan opstellen

‍De bewindvoerder stelt een budgetplan op om de financiële situatie van de persoon onder bewindvoering te monitoren.

In dit budgetplan worden alle inkomsten en uitgaven gedetailleerd weergegeven. Hierbij‍ wordt ook rekening gehouden met eventuele aanpassingen die nodig zijn om de financiën op orde te krijgen en houden. Daarnaast bepaalt het budgetplan ook welke vaste lasten betaald moeten worden.

Het opstellen van een budgetplan is een belangrijke taak die de bewindvoerder uitvoert. Het budgetplan dient als leidraad voor de financiële situatie van de bewindvoerder om te monitoren. Hierdoor kunnen financiële problemen worden voorkomen of opgelost.

 

Schulden aflossen

Als bewindvoerder heb je een aantal verschillende taken. Het beheren van problematische schulden is hier zeker één van, maar dit is niet de enige taak. Een bewindvoerder werkt met de persoon om te helpen met het beheren van de financiën. Een goede bewindvoerder zal een plan opstellen waarin staat dat schulden worden afbetaald.

Als bewindvoerder zorg je in eerste instantie voor een stabiel budgetplan. Dit houdt in dat je het vermogen beheert, rekeningen betaalt, toeslagen aanvraagt en de belastingaangifte (box 1) verzorgt. Als eenmaal het budgetplan opgesteld is, kan de bewindvoerder samen met de persoon die onder bewind staat kijken naar oplossingen voor de schulden. Als de schulden geen grote financiële last zijn is het beste om ze zo snel mogelijk af te betalen. Als de schulden echter te groot zijn, is het vaak beter om andere oplossingen te vinden zoals schuldsanering.

Wanneer je op zoek bent naar een bewindvoerder is het daarom belangrijk dat je iemand vindt die de taken en verantwoordelijkheden van deze functie begrijpt. Een betrouwbare bewindvoerder met kennis van de wet en een goede ervaring in het beheren van financiële zaken is essentieel. Zoek een bewindvoerder die in staat is om samen met jou een grondig budgetplan op te stellen en je te adviseren en ondersteunen bij het oplossen van eventuele schulden.

 

Waarom bewindvoering aanvragen?

Bewindvoering is een goede oplossing voor mensen met financiële problemen die geen controle meer hebben over hun geldzaken. Het biedt deze personen een veilige manier om hun financiën te regelen en een betrouwbaar persoon die de verantwoordelijkheid draagt voor het beheer van hun geldzaken.

Er zijn verschillende voordelen aan bewindvoering verbonden. Het belangrijkste voordeel van bewindvoering is dat het kan helpen bij het verkrijgen van meer controle over de financiële situatie. Wanneer je door omstandigheden niet meer in staat bent om je eigen financiën te beheren, kan dit leiden tot onoverzichtelijke en chaotische financiën. Door middel van het opstellen van een budgetplan door de bewindvoerder, worden alle inkomsten en uitgaven gedetailleerd weergegeven. Hierdoor kan de persoon die onder bewind gesteld is meer inzicht krijgen in zijn of haar financiën en worden er misschien ook aanpassingen gemaakt om geld te sparen.

Ten tweede kan bewindvoering helpen bij het verminderen van financiële stress. Wanneer je door omstandigheden niet meer in staat bent om je eigen financiën te beheren, kan dit voor veel stress en zorgen zorgen. Een bewindvoerder kan dan de financiële zaken overnemen en jij kan je beter focussen op andere zaken.‍ Zo werk je samen om financiële problemen op te lossen en schulden af te lossen en nieuwe schulden te voorkomen.

 

Vrijwillig onder bewind?

Vrijwillig onder bewind staan kan een goede oplossing zijn voor mensen die grip willen krijgen op hun eigen geldzaken, maar dit niet op eigen kracht kunnen doen. Vrijwillige bewindvoering heeft veel overeenkomsten met reguliere bewindvoering, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen.

Het grootste verschil is dat je als persoon onder vrijwillige bewindvoering meer vrijheid hebt in wat er met jouw geld gebeurt. Verder werkt vrijwillige bewindvoering hetzelfde als beschermingsbewind. Je krijgt een bewindvoerder toegewezen die je helpt met alle financiële zaken en ervoor zorgt dat je weer grip krijgt op jouw (financiële) situatie.

De bewindvoerder kan je helpen bij het opstellen van een budgetplan en bij het beheren van je financiële situatie. Ze zullen je adviseren over hoe je de schulden kunt betalen, zoals welke schuldeisers je eerst moet betalen en hoe je kunt besparen.

 

‍Hoe vind je een geschikte bewindvoerder?

We hebben enkele tips voor je op een rij gezet zodat jij een betrouwbare bewindvoerder vindt die aan jouw behoeften voldoet. ‍

 • Maak een afspraak: Maak een afspraak met de bewindvoerder om te kijken of jullie op één lijn liggen. Het is belangrijk dat er een klik is en dat je dus een vertrouwensband kunt opbouwen.
 • Controleer op keurmerken: Controleer of de bewindvoerder beschikt over een keurmerk, zoals het keurmerk beschermingsbewind. Dit keurmerk biedt een garantie dat de bewindvoerder aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. Saillant heeft een soortgelijk keurmerk.
 • Check de kosten: Vraag naar een overzicht van de werkzaamheden die de bewindvoerder verricht en vraag hierbij om een kostenoverzicht.
 • Controleer de registratie: Controleer of de bewindvoerder is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en de brancheorganisatie voor bewindvoerders. Dit is een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Conclusie

Bewindvoering kan een uitkomst bieden voor mensen met financiële problemen, die geen controle meer hebben over hun geldzaken. Door middel van bewindvoering heb je een betrouwbare persoon die verantwoordelijk is voor het beheer van de financiële zaken en die je adviseert en ondersteunt bij het oplossen van schulden. Om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare bewindvoerder kiest, is het belangrijk dat je goed onderzoek doet en kiest voor een professionele bewindvoerder.

Relevante artikelen