Bankblokkering wegens fraude

bankblokkering

Als je in Nederland woont, heb je het recht op eigen betaalrekeningen. Onze banken zorgen voor het laagdrempelig toegankelijk maken van betaaldiensten en (contante) betalingen. In sommige gevallen kan de bank zelf de toegang afwijzen en blokkeren: bijv. bij fraude.

Recent hebben banken meer zeggenschap en taken gekregen voor misdaad en misdaadpreventie. Fraude kan banken grote sommen geld kosten, daarom zijn banken overgestapt op een strikt systeem om betaalrekeningen te blokkeren wanneer er een mogelijk teken van fraude is. Dit gebeurt wanneer banken vermoeden dat betaalrekeningen worden gebruikt om frauduleus verkregen geld over te maken of wit te wassen. In dat geval bevriest de bank de betreffende rekening.

Een geldezel, wat is dat?

Als een particulier bijvoorbeeld (onbewust) wordt gebruikt als geldezel (ook bekend als katvanger), kan de rekening worden bevroren. Criminelen rekruteren (kwetsbare) mensen om geld wit te wassen. Witwassen vindt plaats zodat het gestolen bedrag als regulier betaalmiddel in omloop komt en dus veilig door criminelen kan worden gebruikt. Meestal worden de opbrengsten van misdrijven gestort op de bankrekening van een geldezel, die vervolgens moet worden overgemaakt naar een andere, meestal een buitenlandse rekening. Geldezels of ‘money mules’ kennen niet altijd het criminele karakter van de overschrijving of krijgen meestal een kleine vergoeding. De extra mensen tussen transacties maken het voor autoriteiten ingewikkeld om misdadigers te identificeren.

De gevolgen als je gepakt wordt

Natuurlijk is het interessant: geld verdienen met simpele transacties. Bedenk echter wel, het plegen van zulk gedrag is strafbaar. Zelfs geldezels zijn onwetend. Als je hierop wordt betrapt, maak je je schuldig aan witwaspraktijken en moet je mogelijk het ontbrekende bedrag terugbetalen. Als geldezel kan het ook leiden tot strafregisters en bank blokkering.

Hieronder zijn enkele gevolgen van witwassen te vinden en als je hiermee gepakt wordt:

  • Mogelijk een gevangenisstraf of een hoge bekeuring.
  • Een strafblad krijgen.
  • Je bankrekening kan geblokkeerd worden en je kunt op een zwarte lijst komen te staan.
  • Het gehele bedrag dat is witgewassen, moet je terugbetalen. Dit kan veel meer zijn, dan het initiële bedrag.

De gevolgen van een bank blokkade

Het optreden als geldezel kan daarom verstrekkende gevolgen hebben, vooral financieel gezien. Niet alleen kunnen enorme boetes worden opgelegd, ook kunnen bank blokkades langdurig voor problemen zorgen. Bij een bank blokkade kun je geen bankrekeningen, betaalrekeningen of hypotheken meer opnemen. Dit kan tot acht jaar duren. Ook kan de bank de klantrelatie beëindigen als zij een vertrouwensbreuk vermoed door fraude, etc. Als iemand bewijst dat hij helemaal niet bij de fraude betrokken was, kan dat een negatieve impact hebben, maar dan worden zijn middelen bevroren. Als jouw betaalrekening bevroren is, kun je immers geen loon innen of rekeningen betalen, wat kan leiden tot langdurige geldproblemen als schuldopbouw of zelfs het verliezen van jouw woning.

Hoe een mogelijke bank blokkade voorkomen?

Banken zetten de meeste transacties door naar de politie. Wanneer een transactie als “verdacht” wordt gemarkeerd door het banksysteem, wordt het vaak automatisch doorgezet naar de politie. De kans om gepakt te worden als geldezel is dan ook erg groot. Het risico is het dus niet waard. Zorg ervoor dat je goed bent geïnformeerd en dat je geen rare aanbiedingen aanneemt of betrokken raakt bij witwassen. Zorg er ook voor dat jouw banktransacties goed zijn beveiligd en leen niet alleen jouw kaart of pin uit. Zo houd je jouw geldproblemen onder controle en voorkom je een hoop (financiële) pijn.

Relevante artikelen