Leven met een budget, niet voor iedereen leuk, maar meer geld overhouden voor de volgende maand willen we allemaal. Met een kritische blik, kun je al snel veel besparen. Met een paar kleine aanpassingen en kennis over waar je moet zoeken en kijken hou je aan het einde van de maan al snel meer over. Hoe dan? Wij hebben hieronder enkele bespaartips voor je op een rijtje gezet.
Tip #1 Voorkom rood staan
In het rood staan is niet altijd bewust en de bedoeling, het kan een onnodige hoge last worden en hoog in de kosten lopen. Over het rood staan betaal je doorgaans 9% tot 12,9% rente. Mensen verliezen geld door rood te staan op hun rekeningen, soms hebben mensen zelfs geld op hun spaarrekening staan. Deze spaarrekeningen worden ook vaak bij dezelfde bank geopend. Momenteel is de spaarrente erg laag (meestal minder dan 1%), dus het dichten van het gat op jouw betaalrekening om hoge kosten te vermijden is economisch gezien meer zinnig dan geld op jouw spaarrekening te laten staan.
Tip #2 Energiekosten verlagen
Door bewuster om te gaan met gas, elektra en water kun je maandelijks veel geld besparen. Veel energieleveranciers bieden online het beste energiebesparingsadvies aan. Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om de thermostaat ’s nachts een graad lager te zetten of om water in een waterkoker te koken in plaats van op het fornuis.
Soms is overstappen naar een andere energieleverancier ook in jouw voordeel. Met een handige onafhankelijke energievergelijker bereken je eenvoudig hoeveel energiekosten je kunt besparen door over te stappen.
Tip #3 Overweeg een andere verzekering
Naast de energieleverancier is het soms voordelig om van verzekeraar te wisselen. De meeste verzekeringen lopen al een tijdje, maar die hebben we niet altijd nodig. Het kan meestal geen kwaad om goed naar jouw premies te kijken en te overwegen of het goedkoper is om jouw polis te vervangen of zelfs op te zeggen.
Bijvoorbeeld, kijk eens bij verzekeringen:
- Zorgverzekering;
- autoverzekering;
- aansprakelijkheidsverzekering;
- reisverzekering;
- rechtsbijstandverzekering;
- telefoonverzekering;
- woonverzekering.
Ook kan het in sommige gevallen interessant zijn om meerdere polissen bij één verzekeringsmaatschappij te hebben. Wanneer men meer polissen bij een verzekeraar afsluit, geeft de verzekeraar meestal een korting. Controleer echter of dit echt goedkoper is. Soms, biedt de oplossing om overal de goedkoopste polis te kopen een goedkoper eindtotaal dan wanneer je al jouw polissen bij dezelfde verzekeraar koopt met korting.
Daarnaast, kan het slim zijn om je alleen te verzekeren voor risico’s die je niet kunt betalen. Medische rekeningen of verplichtingen zijn vaak te hoog, maar andere verzekeringen – zoals telefoon verzekeringen – kun je meestal zelf gewoon geld opzij voor leggen. Bereken hoeveel je zou opbouwen als je de premies had gespaard die je zou hebben betaald. Zo bouw je gelijk al een handige buffer op voor later.
Tip #4 Ontheffingen aanvragen
Wanneer je een lager inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor vrijstelling van gemeente- of waterschapsbelasting. Je kunt zo’n ontheffing bij de gemeente aanvragen. Deze bepaalt vervolgens of en welke belastingaftrek mogelijk is. Controleer hiervoor jouw vermogen, inkomsten en uitgaven.
Als je tijdelijk te weinig verdient om voor de belastingaftrek in aanmerking te komen, kun je een betalingsregeling treffen met de gemeente. Met betalingsregelingen heb je meer tijd om jouw belasting te betalen. De gemeente zal echter per geval beoordelen of er voldoende grond is voor een dergelijke regeling.
Ten slotte
Budgetteren en geld besparen is geen hogere wiskunde of saai, maar het kost wel wat moeite. Met een minimale inspanning kan je al snel veel geld besparen. Pas deze tips toe op jouw eigen financiële situatie. Controleer jouw uitgaven en kijk waar je zelf kunt besparen.