Hoe word ik zelfredzaam?

zelfredzaam worden

Het inschakelen van een bewindvoerder kan een slimme zet zijn, wanneer je door omstandigheden de controle over jouw financiën verliest. Een bewindvoerder zorgt voor jouw geld en goederen en helpt jou een schuldenvrij leven te leiden. Hulp van een bewindvoerder duurt meestal een lange tijd. Wat gebeurt er eigenlijk als dit proces eindigt?

Bewindvoering stopzetten

Stopzetten van bewindvoering kan op twee manieren: Bij tijdelijk bewind stopt de bewindvoering uiteindelijk vanzelf en in andere gevallen kun je zelf een verzoekschrift indienen tot opheffing van bewindvoering bij de kantonrechter.

Maar wanneer dien je zo’n verzoek in? Er zijn een paar voorbeelden, maar dit gebeurt meestal wanneer de de grondslag van het bewind niet meer nodig is. Dit betekent in feite dat als het doel van de bewindvoering gehaald is, om de schuldenvrij te zijn en alle schulden volledig afbetaald zijn, het bewind beëindigd kan worden.
Bewind op basis van een lichamelijke of geestelijke aandoening kan ook komen te vervallen, bijv. als de betrokkene zich op dat moment niet lekker voelde en de betrokkenen hebben bewezen dat alles verbeterd is.

Aan het einde van het bewind proces, is de uitgangssituatie dat idealiter de cliënt voortaan zelf zijn eigen financiële belangen behartigd. Ook kan het helpen, dat als nog iemand meekijkt en ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat de cliënt niet opnieuw in het bewind traject terecht komt.

Als het bewind ten einde loopt, kan dat een spannende ervaring zijn. Dat betekent immers dat je jouw financiële administratie weer in eigen hand hebt en je de rekeningen op tijd kunt betalen. Om er zeker van te zijn dat je na het proces daadwerkelijk op eigen voeten kunt staan, is het afbouwtraject meestal de beste oplossing.

Jouw beheerder/curator zal jou voorzien van een geschikt afbouwtraject, waarbij je in korte tijd toenemende verantwoordelijkheden op je krijgt, zoals het doen van betalingen, het opstellen van doelen en jouw eigen rekening beheren met steeds minder toezicht van een bewindvoerder/curator.

Hoe kan bewindvoering zelfredzaamheid bevorderen?

Geldproblemen kunnen jouw leven ernstig beïnvloeden en deze zorgen domineren vaak je dagelijkse activiteiten. Door deze zorgen tijdelijk weg te nemen, creëert bewindvoering vaak kansen voor persoonlijke ontwikkeling. TK Bewindvoering vindt voor jou een goede balans tussen het bieden van ruimte voor eventuele persoonlijke groei en zorgt ervoor dat je wordt beschermd tegen mogelijk schadelijke beslissingen. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor financieel misbruik, of ben je geneigd geld uit te geven aan onnodige zaken, dan kunnen beheerders/bewindvoerders hier rekening mee houden bij het bepalen van je leefgeld.

Is zelfredzaamheid altijd mogelijk?

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfredzaamheid niet altijd mogelijk is. Vele factoren, vaak buiten de controle, kunnen leiden tot schulden. Denk aan het verliezen van je baan, echtscheiding of andere externe factoren. Niet elk proces leidt automatisch tot zelfredzaamheid, tenzij ook het onderliggende probleem wordt aangepakt. Er zijn echter enkele punten die de kans op zelfredzaamheid kunnen vergroten, waaronder:

  • Mogelijkheden om financiële vaardigheden aan te leren;
  • Genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen;
  • Een ondersteunend netwerk.

Wanneer men gewapend is met deze krachten en onder goede begeleiding van TK Bewindvoering sta je na het bewindvoering traject zo weer op de benen.

Relevante artikelen