Kabinet neemt nieuwe maatregelen om schuldenaren te faciliteren

mensen met schulden opvangen

Zoals je misschien weet, heeft Nederland te maken met een bijzondere situatie; het coronavirus. Als gevolg van deze crisis zijn veel mensen financieel in zwaar weer terecht gekomen. Om een ​​dramatische toename van het gebruik van schuldhulpverlening te voorkomen, onderneemt het kabinet nu stappen om de gevolgen voor mensen op financieel gebied zoveel mogelijk te beperken. Staatssecretaris Tamara van Ark is verantwoordelijk voor de Integrale Schuldenaanpak en overweegt de optie om tijdelijk betalingsuitstel te geven voor mensen met moeilijke schulden.

Betaling uitstellen

Sinds begin dit jaar hanteert het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) deze noodstopprocedure. Van Ark onderzoekt of de noodstop ook door andere overheidsinstanties kan worden gebruikt om meer mensen in nood te helpen. Deze noodstop zal mensen helpen met problematische schulden en de mogelijkheid bieden om vier maanden uitstel van betaling aan te vragen en te krijgen. Een voorwaarde is dat de persoon zich vervolgens meldt bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. De verlenging kan met nog een keer acht maanden eventueel worden verlengd als de gemeente besluit dat schuldhulpverlening echt nodig (nadat het al begonnen is). Deze noodstop en pauze voorkomt dat degenen die wel willen, maar niet kunnen betalen. Dit voorkomt dat mensen nog dieper in de problemen komen met loonsverhogingen,  rekeningen en boetes.

Het kabinet en de partijen die betrokken zijn, werken de komende weken verder om het voorstel en alle overige maatregelen compleet te maken. Het voorstel besteedt bijzondere aandacht aan groepen met een hoger risico op schulden tijdens de Covid-19-crisis. Deze groepen zijn onder meer jongeren, werknemers met flexibele contracten en zelfstandigen. Daarnaast worden hier ook de adviezen betrokken die de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact recentelijk aan het kabinet heeft uitgebracht.

Laat van je horen!

“Schulden kunnen snel oplopen als je geen actie onderneemt”, aldus Tamara van Ark. Heb je schulden? Wacht dan niet, bel nu voor hulp. Dit is de enige manier om kwaad tot erger te voorkomen. Bezoek onze pagina om schuldhulpverlening aan te vragen. Benieuwd naar de volledige informatie van de Rijksoverheid? Lees het volledige artikel hier.

Relevante artikelen