Het gebeurt steeds vaker; oplichters verdienen soms duizenden euro’s door zich op WhatsApp voor te doen als naasten. Deze vorm van fraude brengt veel schade toe aan de slachtoffers. In deze blog leggen we uit hoe WhatsApp-fraude plaatsvindt en wat je kunt doen om jezelf hiertegen te beschermen.
Wat is WhatsApp-fraude?
Bij WhatsApp-fraude doen criminelen zich bijvoorbeeld voor alsof ze jou kennen. Deze vorm van fraude wordt dan ook ook wel vriend-in-nood- of hulpvraagfraude genoemd. Je krijgt bijvoorbeeld ineens een bericht van jouw zoon of dochter dat hij of zij nu een ander nummer heeft. Zelfs de profielfoto’s lijken overeen te komen. ‘Je kunt het oude nummer weggooien’, stond erbij.
Na het gesprek wordt al snel en onder druk een verzoek om financiële hulp gedaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van dringende onbetaalde rekening, waardoor je snel geneigd bent om geld over te maken. Oplichters sturen betaallinks of Tikkies om snel geld over te maken. Criminelen worden steeds geloofwaardiger door informatie te vinden via sociale media. Dit zorgt voor steeds meer slachtoffers van WhatsApp-fraudeurs.
WhatsApp-fraude voorkomen
Er zijn manieren om WhatsApp-fraude te bestrijden of oplichters te pakken voordat het te laat is.
- Controleer altijd eerst het oude nummer dat je hebt van de persoon die jou om geld vraagt. Bel die persoon.
- Als het oude telefoonnummer niet meer in gebruik is, bel dan het nieuwe nummer.
- Als je geen contact kunt opnemen, stuur dan nog steeds geen geld.
- Houd er rekening mee dat fraudeurs sociale media kunnen gebruiken om spraakfragmenten af te spelen van de persoon die ze imiteren. Bel je iemand en hoor je alleen rare fragmenten, spraakberichten en/of clips? En word je vervolgens overgezet naar een slechte verbinding? Maak dan geen geld over.
- Bescherm jouw sociale media en zorg ervoor dat jouw informatie niet voor iedereen online beschikbaar is.
- Zorg dat je een goede afspraak hebt met je gezin. Bespreek de voorwaarden van jouw onderlinge overschrijvingen. Of zorg ervoor dat je een fysiek gesprek hebt met de persoon voordat je geld overmaakt.
WhatsApp tweestapsverificatie
Een geweldige manier om te voorkomen dat oplichters je identiteit stelen, is door tweefactorauthenticatie of tweestapsverificatie in te stellen voor WhatsApp. Door deze optie te gebruiken, kun je nu inloggen op WhatsApp met een zescijferige pincode en een eenmalige bevestigingscode die je per sms ontvangt. Het instellen van deze optie is eenvoudig en doe je als volgt:
1. Open WhatsApp “Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen”
2. Klik vervolgens op “Schakel in”.
3. Bedenk een goede pincode van zes cijfers en toets deze in.
4. Geef eventueel jouw e-mailadres op om je pincode later te resetten. Dit is optioneel.
5. Nu is de tweestapsverificatie is ingesteld.
Ben je toch slachtoffer van een WhatsApp-fraude?
Heb je geld overgemaakt? Dan kun je alsnog veel stappen uitvoeren:
- Aangifte doen bij de politie. Het is een goede keuze om aangifte te doen, dit kun je ook doen als je het geld niet daadwerkelijk hebt overgemaakt. Deze vorm van fraude kun je ook online melden met jouw DigiD.
- Het is belangrijk om screenshots te maken van gesprekken, vooral rekeningnummers of betaallinks. Deze kunnen worden gebruikt als bewijs voor de politie.
- Zorg ervoor dat je contact opneemt met jouw bank die jouw rekening (tijdelijk) kan bevriezen om verdere schade te voorkomen. Sommige banken kunnen eventuele verliezen compenseren.
Helaas komt WhatsApp-fraude steeds vaker voor en wordt het steeds geavanceerder. Informatie die de fraudeurs van sociale media halen, maakt het gesprek echt en realistisch. Daarom kan iedereen het slachtoffer worden van deze praktijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie om te voorkomen dat deze criminelen in de toekomst nog meer mensen oplichten.