Bewindvoering & inflatie

inflatie

Met handen in het haar door inflatie

Vorig jaar veroorzaakten de stijgende kosten van levensonderhoud extra moeilijkheden voor individuen en gezinnen die al onder bewind stonden. De prijzen van levensmiddelen, energie, kleding, kappersdiensten en andere benodigdheden om goed te kunnen leven stegen allemaal aanzienlijk; de lonen bleven echter grotendeels gelijk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de inflatie in 2023 10% hoger dan een jaar eerder – waarmee deze stijging hoger was dan ooit sinds 1975!

Onbetaalbare kostenposten

De inflatie was het grootst in categorieën als huisvesting, water en energie. Deze drie sectoren waren goed voor meer dan de helft van de economische stijging van vorig jaar. De energieprijzen zagen een verhoogde stijging met een stijging tot 114% sinds 2021 – deze steile stijging is grotendeels te wijten aan de het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De prijzen van levensmiddelen werden ook verhoogd, net als brandstofkosten (tot 2 euro per liter!).

Mensen en gezinnen onder bewindvoerderschap moesten naar de voedselbank

Voor mensen die onder bewind staan is de situatie verslechterd. Hun inkomen bleef gelijk, terwijl de prijzen stegen. Nu pas stijgt hun weekgeld mee met de inflatie. Ondanks tegemoetkomingen vanuit de gemeentes zijn ze flink ingelopen op hun vermogen. Rondkomen van het weekgeld in 2022 was vaak moeilijk – of zelfs onmogelijk – waardoor er vaak aanspraak moest worden gemaakt op de voedselbank.

Fatsoenlijke leefsituaties regelen voor je cliënt

De bewindvoerders zaten ook met de handen in het haar, de situatie heeft voor extra veel stress en onrust gezorgd bij de gezinnen die onder bewind staan. De vraag is: hoe ga je daarmee om als bewindvoerder? Als het weekgeld niet toereikend is om ten minste de basis levensbehoeften te kunnen realiseren?

Relevante artikelen